angstgevoelens bij pubers behandelen met homeopathie van Zemi uit Oldenzaal

Angstgevoelens bij pubers, bezoek eens een homeopaat.

Angstgevoelens bij pubers is een probleem dat vaak niet tijdig onderkent wordt. Bij ontdekking is de angststoornis vaak al zo ver gevorderd dat psychologische hulp en medicatie regulier vaak het enige behandeltraject is. Maar misschien is naast psychologische hulp homeopathie ook wel een goed alternatief voor de reguliere medicatie. Als u daar meer over wilt weten kunt u contact met mij opnemen (klik).

Wat zijn angstgevoelens?

Iedereen is wel eens bang. Angst voelen heeft een belangrijke functie. Het is een signaal om op te letten. Maar vaak gaat dat weer over. Ook angst bij kinderen komt voor. Het kan zijn dat uw kind heel vaak bang is en er niet van kan slapen. Hij/zij durft niet meer goed naar buiten en dit bange gevoel komt steeds weer opnieuw. Dan kan het zijn dat uw kind last heeft van teveel angst.

We spreken van angstgevoelens bij pubers als de angst het leven zodanig beheerst dat kinderen en jongeren of hun omgeving daaronder gaan lijden. Dit kost veel tijd, verstoort het normale leven en gaat ten koste van andere belangrijke zaken zoals school- en de gezinssituatie.

Oorzaken

Of uw kind angstgevoelens kan ontwikkelen, hangt af van een samenspel van beschermende factoren en risicofactoren. Deze factoren kunnen te maken hebben met kenmerken van uw kind zelf en van de omgeving waarin zij opgroeien. Lees hier meer over de oorzaken van angststoornis bij pubers.

Kenmerken angstgevoelens.

Een angststoornis kan zich op allerlei manieren uiten, een aantal lichamelijke kenmerken van een angststoornis zijn:

trillen

Gedragsmatige kenmerken van een angststoornis kunnen bijvoorbeeld zijn:

  • angstige situaties uit de weg gaan
  • huilen
  • verstijven
  • bevriezen
  • prikkelbaar zijn
  • opstandig gedrag
  • steeds geruststelling vragen

Gegeneraliseerde angststoornis

Kinderen met een gegeneraliseerde angststoornis piekeren overmatig. Zonder dat daarvoor een aanleiding lijkt te zijn, maken ze zich zorgen over wat er in de wereld gebeurt, over huiswerk en schoolprestaties, vrienden, ziektes of een mogelijke echtscheiding van hun ouders. Ze kunnen die angstige gedachten niet stoppen, slapen vaak slecht en vragen veel geruststelling van hun ouders of opvoeders.

Separatieangststoornis

Kinderen met een separatieangststoornis zijn bang zijn om mensen kwijt te raken, of om niet meer bij hun ouders te kunnen zijn. Vaak hebben ze last van heimwee en maken ze zich grote zorgen over de veiligheid en gezondheid van hun ouders. Kinderen met deze stoornis vermijden daarom situaties waarin zij van hun ouders gescheiden zijn. Ze gaan liever niet naar school of op schoolkamp en houden niet van logeerpartijtjes.

Sociale angststoornis

Kinderen met een sociale fobie, beter bekend als de sociale angststoornis, hebben een aanhoudende angst om tekort te schieten in sociale situaties. Zij krijgen bijvoorbeeld last van hartkloppingen, trillingen, zweten, blozen, diarree en soms van een paniekaanval, wanneer zij in contact zijn met anderen of tijdens een spreekbeurt. Kinderen met een sociale angststoornis vermijden daarom sociale situaties met leeftijdgenoten.

Paniekstoornis

Bij een paniekstoornis hebben kinderen regelmatig paniekaanvallen zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak. Die aanvallen bestaan uit bijvoorbeeld een versnelde hartslag, zweten, duizeligheid, flauwvallen, misselijkheid en soms ook doodsangst. Deze aanvallen zijn vaak zo vervelend dat er een angst voor de aanvallen bijkomt. Regelmatig ontstaat daarbij ook een specifieke angst voor drukke situaties, de zogenaamde agorafobie of pleinvrees.

Specifieke fobie

Kinderen met een specifieke fobie ervaren angst voor een bepaald voorwerp of een bepaalde situatie. Iemand met een fobie heeft een sterke neiging de prikkel die de angst veroorzaakt uit de weg te gaan. De verschillende soorten specifieke fobieën zijn globaal onder te verdelen in:

  • specifieke angst voor dieren
  • natuurverschijnselen zoals storm en overstroming
  • angst voor bloed
  • injecties of verwondingen
  • angst voor specifieke situaties zoals bijvoorbeeld onbekend gezelschap.

Posttraumatische stressstoornis

Kinderen kunnen na een zeer stressvolle gebeurtenis een posttraumatische stressstoornis (PTSS) ontwikkelen. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren na lichamelijk of seksueel misbruik, het slachtoffer of getuige zijn van geweld of het meemaken van een natuurramp of oorlogsgeweld. Jonge mensen met PTSS hebben overmatig last van herbeleving van de gebeurtenis en proberen vervolgens alles wat zij daarmee zouden kunnen associëren te vermijden.

Obsessief-compulsieve stoornis

Kinderen met een obsessief-compulsieve stoornis (OCS) zijn bang dat er iets ergs gebeurt als zij bepaalde dingen niet doen. Zij moeten bijvoorbeeld van zichzelf vijf keer het licht aan en uit doen, omdat ze denken dat er anders iets ergs zal gebeuren. Andere voorbeelden van dwangbehandelingen zijn: veelvuldig tellen, voorwerpen rangschikken en handen wassen.

Jeroen Weegink, klassiek homeopaat Oldenzaal

Homeopaat in Oldenzaal
Homeopaat in Enschede
Homeopaat in Hengelo
Homeopaat in Twente

Bron: klik

Chat openen
1
Vragen?
Scan de code
Hallo, kan ik je ergens mee helpen?