Bijnieruitputting: het stresssyndroom van de huidige maatschappij

Moe of uitgeput? Kan je de normale energie onmogelijk terug te krijgen, ongeacht wat je doet en hoeveel dokters je al bezocht hebt? Misschien heb je wel een probleem die dokters vaak over het hoofd zien: bijnieruitputting, een syndroom dat kan zorgen voor ernstige vermoeidheidsklachten.

Homeopathie heeft binnen haar behandelmogelijkheden opties die mogelijk voor u geschikt kunnen zijn. Zowel in de behandeling van de bijnieruitputting zelf als in de preventie.

Wilt u daar meer over weten? Maakt u dan eens een afspraak of neemt u contact met mij op. Mijn contact gegevens vindt u hier (klik).

Oorzaak bijnieruitputting

Bijnieruitputting wordt meestal veroorzaakt door één of andere vorm van stress. Stress kan van fysieke, emotionele, psychologische of infectueuze aard zijn, of veroorzaakt worden door factoren in de omgeving. Het kan ook een combinatie van deze factoren zijn. Belangrijk om te weten is dat je bijnieren hetzelfde reageren op alle soorten stress, ongeacht uit welke bron die voortkomt. De meest ernstige vormen van stress in het leven komen door bijzonder ingrijpende gebeurtenissen, zoals de dood van een levenspartner, een auto-ongeluk of ernstige ziekte. Wanneer de lichtere vormen van stress gelijktijdig plaatsvinden, opeenhopen of chronisch worden en de bijnieren geen kans krijgen om volledig te herstellen, dan is bijnieruitputting meestal het resultaat.

Symptomen

De meest voorkomende signalen en symptomen van bijnieruitputting zijn:
’s Ochtends moeilijk uit bed kunnen komen
Voortdurende vermoeidheid en niet uitgerust zijn na het slapen
Onweerstaanbare trek in zout of zoute voedingsmiddelen
Gebrek aan energie
Meer moeite met alledaagse werkzaamheden te doen
Verminderd vermogen om stress te vangen
Langere tijd om te herstellen van ziekte, letsel of trauma
Licht in je hoofd wanneer je snel opstaat
Lichte depressiviteit
Minder plezier of geluk in het leven
PMS( vrouwen)
De symptomen worden erger wanneer maaltijden overgeslagen worden of niet van goede kwaliteit zijn.
Minder focus, wazige gedachten
Minder goed geheugen
Verminderde tolerantie
Je voelt je beter na het avondeten
Verminderde productiviteit
vermoeidheid, Bijnieruitputting

Gevolgen.

Bijnieruitputting kan iemands leven flink overhoop gooien. In de ernstigere gevallen is de werking van de bijnieren zo verminderd dat mensen die er last van hebben, maar een paar uur per dag wakker kunnen blijven. Daarnaast gaat iemands mentale staat achteruit waardoor mensen met bijnieruitputting last hebben van angsten, depressie en verwarring. Deze mensen kunnen in de ogen van vrienden en familie ongemotiveerd lijken, maar het tegenovergestelde is waar. Ze zijn gedwongen veel harder te werken om alleen al de dagelijkse taken te volbrengen. In extreme gevallen kan bijnieruitputting tot de ziekte van Addison lijden.

Zal mijn dokter bijnieruitputting behandelen?
De medische wetenschap erkent officieel alleen de ziekte van Addison als hypoadrenia. Hierdoor zal je arts het syndroom niet erkennen of negeren. Bijnieruitputting kan echter in de meeste gevallen verlicht worden met natuurlijke, veilige stoffen en in sommige gevallen helemaal voorkomen worden. Mocht je dit bij jezelf of een ander herkennen dan zal je zelf een oplossing moeten vinden.

Wat kan je zelf doen?
Leefstijl is extreem belangrijk voor het herstel van bijnieruitputting. In veel gevallen zijn er onderdelen van de leefstijl die het verergeren. Enkele factoren die dit veroorzaken zijn frisdranken, gebrek aan slaap, junkfood, alcohol, chronische pijn, gebrek aan frisse lucht en nog vele andere zaken. Daarnaast zal je rust moeten nemen voor herstel. Dit houdt in dat je naast voldoende slaap ook voor jezelf moet opkomen door het verwijderen of minimaliseren van schadelijke vormen van stress in je leven.

Bron: Klik

Jeroen Weegink, klassiek homeopaat Oldenzaal

Dr (hc) of homeopathy (CCU/USA)

 

 

Chat openen
1
Vragen?
Scan de code
Hallo, kan ik je ergens mee helpen?