Bijwerkingen van antibiotica bij baby’s en zuigelingen

Antibiotica is soms noodzakelijk en kan levens redden, maar er zijn ook bijwerkingen aan het gebruik van antibiotica. Eén van die bijwerkingen is het verhogen van het risico op obesitas wanneer het op jonge leeftijd gegeven wordt. Deze studie concludeert dit voor het gebruik van antibiotica en maagzuurremmers (klik).

Dit effect van is niet nieuw. De meeste vleesboeren weten die al lang, en maken gebruik van dit fenomeen door jonge dieren vroeg in hun leven antibiotica te geven zodat ze later dikker worden en meer geld opleveren. Helaas voor hun komt nu de resistentie om de hoek kijken die de roep op het gebruik van antibiotica in consumentenvlees te minderen flink aanwakkert.

Antibiotica: tegen het leven.

Antibiotica doden bacteriën. En dat kan een goede zaak zijn als die bacteriën een levensbedreigende infectie veroorzaken. Maar deze werking limiteert zichzelf niet alleen tot de schadelijke bacteriën. Ook de goede bacteriën die zich in ons hele lichaam bevinden worden gedood. En dat kan een negatieve spiraal veroorzaken die kan resulteren in verschillende chronische ziekten.

Ons lichaam zit vol met bacteriën. Deze bacteriën, die onderdeel zijn van onze microbiotoop, zijn belangrijk bij talloze processen in ons lichaam. Zoals bij de vertering, in ons normale groeiproces en in ons immuunsysteem. Wanneer we antibiotica slikken doden we ook veel van deze “goede”bacteriën. Op het eerste gezicht zou je denken dat we die bacteriën wel aankunnen vullen. Per slot van rekening zijn bacteriën overal te vinden in onze omgeving, en zijn er talloze drankjes en pillen die beweren dit te kunnen suppleren.Maar dat blijkt niet zo makkelijk te gaan. Er zijn veel signalen waaruit blijkt dat de bacteriën waarmee we geboren worden, en die we oppikken in onze kinderleeftijd,  bepalende zijn in de rest van ons leven.

Zo blijkt bijvoorbeeld ook dat kinderen die met een keizersnede worden geboren meer kans hebben om later overgewicht te ontwikkelen.En dit zou kunnen komen omdat deze kinderen niet de bacteriën oppikken die huizen in het geboortekanaal van de moeder.

Maar niet alleen de kans op overgewicht wordt verhoogd door antibioticagebruik. Ook de kans op voedselallergieën of ander allergieën zoals astma worden verhoogd.

Wat kan homeopathie betekenen.

Homeopathisch huisartsen lijken minder antibiotica voor te schrijven dan reguliere huisartsen. Dus blijkbaar kan je met het gebruik van homeopathische middelen het antibiotica gebruik terugdringen. Wilt u hier meer over weten, dan kunt u een afspraak maken in mijn praktijk. (online agenda).

Jeroen Weegink, klassiek homeopaat Oldenzaal

Chat openen
1
Vragen?
Scan de code
Hallo, kan ik je ergens mee helpen?