Broze botten, oftewel osteoporose is aan conditie gekarakteriseerd door een afnemende botdichtheid. Het bot wordt zwak en broos. Ongeveer 3% van de bevolking heeft last van broze botten, waarbij het 4 keer vaker bij vrouwen dan bij mannen voorkomt.
Broze botten
Botten bevatten mineralen als calcium en fosfor, waardoor ze hard worden. Om de botdichtheid te handhaven heeft het lichaam voldoende kalk en andere mineralen nodig. Tevens moet het van verscheidene hormonen de juiste hoeveelheid aanmaken, zoals van bijschildklierhormoon, groeihormoon, calcitonine, oestrogeen en testosteron. Ook is een voldoende toevoer van vitamine D noodzakelijk om het calcium uit het voedsel te kunnen halen en in de botten op te nemen.
De botten moeten zich kunnen aanpassen aan steeds wisselende eisen en daarom worden ze continu afgebroken en opnieuw opgebouwd. Door het continue afbreken en opbouwen worden de vorm en de botdichtheid van de botten beïnvloed. Alleen in de jeugd groeien de botten nog in de lengte en in de breedte, daarna groeien ze heel langzaam en dan wel vrijwel alleen in de breedte. Tot aan je dertigste wordt er meer bot aangemaakt dan dat er wordt afgebroken, je botten zijn dan op zijn sterkst. Daarna wordt er steeds meer afgebroken dan opgebouwd en worden je botten steeds minder dicht en steeds breekbaarder, wat uiteindelijk tot broze botten leidt.
Helaas verloopt het begin van deze ziekte zonder veel symptoom , waardoor vaak bij een onverwachtse botbreuk ineens een vergevorderd stadium van osteoporose word gevonden.
Vaak blijkt achteraf dat de patiënt al een tijdje een gebogen houding had, last had van rugklachten en gewicht verloor. Alvorens hij een ruggenwervel, pols, heup of een ander bot brak.
Risicofactoren zijn:
- geslacht, vrouwen hebben een hoger risico dan mannen
- leeftijd, hoe ouder je wordt hoe groter het risico
- menopauze of overgangsperiode
- erfelijkheid
- postuur, mannen of vrouwen met een smal postuur hebben meer risico.
- Medicatie, zoals steroïden, schilklierhormoon substitutie of maagzuurremmers
- Verlaagde inname van calcium
- Heftige diëten
- Roken of overmatig alcohol gebruik
- Te weinig beweging
- behorend tot het blanke of Aziatische ras
Je kunt het risico op broze botten verlagen door het slikken van voldoende calcium en vitamine D, en door geregeld te bewegen.
Wilt u weten of homeopathie wat voor u kan betekenen? Maak een afspraak.
Voor een aantal praktijk voorbeelden kun je op deze link klikken.