crohn en colitis met homeopathie zemi oldenzaal

Crohn en Colitis een homeopathische benadering.

De hoeveelheid patiënten die hulp zoeken bij een homeopaat voor hun klachten ten gevolge van Crohn en colitis neemt jaarlijks toe. Een terecht blijkt onder andere uit deze studie.

Een klassiek homeopaat zal in een uitgebreid consult een maatwerk therapie voor u voorstellen. Als u meer wilt weten kunt u contact met mij opnemen over de mogelijkheden.

Crohn en Colitis

Inflammatory Bowel Diseases (IBD), in het Nederlands: inflammatoire (ontstekingsachtige) darmziekten, is de meest gebruikte benaming voor chronische ontstekingen van het maag-darmkanaal. Samen met colitis ulcerosa valt de ziekte van Crohn onder de noemer IBD.

Wat is de ziekte van Crohn?

De ziekte van Crohn is een chronische darmontsteking in het hele spijsverteringskanaal (van ‘mond tot kont’). De Amerikaanse arts Burrill B. Crohn  beschreef deze ziekte in 1932 voor het eerst. De ontsteking kan alle lagen van de darmwand aantasten. Crohn komt meestal voor in het laatste gedeelte van de dunne darm of in de dikke darm. De ontsteking kan zich langzaam uitbreiden en veroorzaakt littekenweefsel in de darmwand.

Hoe vaak komt de ziekte van Crohn voor?

De ziekte van Crohn komt steeds vaker voor, met name in de westerse landen. Er zijn momenteel in Nederland ruim 80.000 mensen met een chronische darmontsteking. Dit is ongeveer 1 op de 200 mensen. Hiervan heeft iets minder dan de helft de ziekte van Crohn.

Medio 2015 kwamen er geluiden naar buiten waaruit bleek dat IBD veel vaker voorkomt dan altijd werd aangenomen (55.000 mensen). Onderzoekers uit Limburg lanceerden cijfers van 89.000 mensen met IBD in Nederland (lees het Engelstalige artikel).

Dit aantal is in 2016 iets naar beneden bijgesteld naar ruim 80.000.

Nieuwe patiënten met de ziekte van Crohn

Naar schatting komen er per jaar in Nederland ongeveer 1.000 nieuwe patiënten bij met de ziekte van Crohn. De ziekte wordt meestal ontdekt tussen het vijftiende en dertigste levensjaar. Jongeren hebben een grotere kans de ziekte te krijgen dan ouderen. Vrouwen krijgen de ziekte iets vaker dan mannen.

De oorzaak van de ziekte is niet bekend. Het aantal patiënten lijkt in tegenstelling tot colitis ulcerosa de laatste jaren toe te nemen.

Wat is colitis ulcerosa?

Colitis ulcerosa is een chronische ontsteking van het slijmvlies van de dikke darm. De ziekte komt alleen in de dikke darm (colon) voor. De ontsteking begint altijd in de endeldarm en kan zich verder uitbreiden door de dikke darm.

Bij 75 procent van de patiënten beperkt de ontsteking zich tot het linkerdeel van de dikke darm (het dalende deel). Ook zijn er mensen die alleen een ontsteking van de endeldarm hebben. Dit wordt proctitis (ulcerosa) genoemd. Als de darmontsteking de hele dikke darm betreft, spreekt men van pancolitis.

Hoe vaak komt het voor?

Colitis ulcerosa komt steeds vaker voor, met name in de westerse landen. Er zijn momenteel ruim 80.000 mensen in Nederland met een chronische darmontsteking. Dit is ongeveer 1 op de 200 mensen. Hiervan heeft iets meer dan de helft colitis.

Medio 2015 kwamen er al geluiden naar buiten waaruit bleek dat IBD veel vaker voorkomt dan altijd werd aangenomen (55.000 mensen). Onderzoekers uit Limburg lanceerden toen cijfers van 89.000 mensen met IBD in Nederland (lees het Engelstalige artikel). Dit aantal is in 2016 iets naar beneden bijgesteld naar ruim 80.000.

Nieuwe patiënten met colitis

Jaarlijks wordt naar schatting bij 1.500 nieuwe patiënten de diagnose gesteld. Meestal is dit tussen het vijftiende en veertigste levensjaar, maar er is ook een piek bij mannen tussen de 60 en 70 jaar. De ziekte komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

De oorzaak van colitis is niet bekend. Het aantal patiënten lijkt in tegenstelling tot de ziekte van Crohn de laatste jaren niet toe te nemen.

Wilt u meer weten of de behandeling van Crohn en colitis neemt u dan contact met mij op.

Jeroen Weegink, klassiek homeopaat Oldenzaal

Bron: klik

Chat openen
1
Vragen?
Scan de code
Hallo, kan ik je ergens mee helpen?