curcumine en homeopathie

Curcumine mogelijk positief effecten bij preventie darmkanker

Curcumine: Dikkedarmkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. Chronische ontsteking is een belangrijke risicofactor voor het ontstaan van dikkedarmkanker. De ontsteking zorgt voor genetische en epigenetische veranderingen, zoals de DNA-methylatie, de modificatie van histonen en regulatie van niet-coderend RNA. Ter preventie van de ontwikkeling van coloncarcinoom worden er leefstijladviezen gegeven, waaronder consumptie van meer vezels en minder (bewerkt) rood vlees en alcohol, stoppen met roken en voldoende lichaamsbeweging. Een recente review gaat in op de mogelijk preventieve effecten van curcumine op het ontwikkelen van coloncarcinoom.

Curcumine en homeopathie

De conclusie van de studie staat hieronder, maar duidelijk is dat er onderzoek naar de effecten van curcumine nodig zijn. Als homeopaat probeer ik de effecten van de fytotherapie te integreren in een homeopatische behandeling. Dus als u een complementaire therapie zoekt om het risico op (dikke darm) kanker te verkleinen nodig ik u graag uit voor een kosteloos en vrijblijvend gesprek in mijn praktijk. Eventueel kan dat ook via een beeldbel verbinding, of kom ik bij u thuis als u niet in de gelegenheid bent om in mijn praktijk te komen (alleen in regio Twente).

Conclusie

Laboratoriumonderzoek en preklinische studies laten zien dat curcumine anti-oxidatieve en anti-inflammatoire eigenschappen heeft. Daarnaast blijkt er uit dergelijke studies een antikanker-effect te bestaan. Dit effect komt tot stand via de beïnvloeding van nuclear factor erythroid-2-related factor 2 (nrf2), nuclear factor-κB en epigenetische mechanismen waaronder DNA-methylatie. De onderzoekers benadrukken dat gebruik van curcumine mogelijk zinvol is ter preventie van dikkedarmkanker en in een vroeg stadium van de ziekte. Effecten in een later stadium van de ziekte zijn onduidelijk. Klinische studies zijn nodig om een beter beeld te krijgen van de gezondheidseffecten bij de mens.

Bronvermelding:

Chat openen
1
Vragen?
Scan de code
Hallo, kan ik je ergens mee helpen?