darmbacteriën en homeopathie

Darmbacteriën, stress heeft invloed op de darmbiotoop.

De laatste jaren komt er steeds meer kennis over het belang van darmbacteriën in combinatie met een goede darmbiotoop. Een verstoorde verhouding tussen de darmbacteriën in uw darmen kan bijvoorbeeld depressie veroorzaken. Maar ook de afweer, allergieën en vele, vele andere lichaamsprocessen worden beïnvloed door uw darmen, oftewel uw buikhersenen.

Homeopathie en darmbacteriën .

In de homeopathie kennen we middelen die gemaakt zijn van darmbacteriën . Deze middelen adviseren we steeds vaker aan patienten. Wilt u weten of ik ook wat voor uw en uw darmbiotoop kan betekenen, maakt u dan eens een afspraak in mijn praktijk (online agenda)

Artikel, Tubantia, 21 december 2019 (link)

Stress, bijvoorbeeld voor het kerstdiner, verandert de darmflora

Eindelijk een goede reden om een bezoek aan de schoonfamilie tijdens kerst af te zeggen. Het gezellig samenzijn kan slecht uitpakken voor de bacteriën in uw darmen, stelt nieuw onderzoek.

Hoe gezellig het ook lijkt, wie met de schoonfamilie de kerst doorbrengt, krijgt misschien wat problemen met de bacteriën in de darmen. En dat ligt niet aan het eten, zo hebben onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum en de Vrije Universiteit Amsterdam uitgevogeld. Dus aan de kookkunsten van schoonvader of het mislukte dessert van uw zwager kan dat niet liggen.

Het onderzoek begon als een geintje, maar het leidde tot een serieuze publicatie in het wetenschappelijke magazine Humane Microbiome Journal. ,,Twee jaar geleden opperde mijn collega Kristien Bouter dat het leuk zou zijn om de rol van schoonouders mee te nemen in een studie omdat kerstbezoek erom bekend staat stress te veroorzaken”, aldus promovendus Nicolien de Clercq in een telefonische toelichting. ,,Het is bij Britse collega’s gewoonte onderzoek te doen dat met kerst te maken heeft. Er komt jaarlijks een kersteditie van BMJ (voorheen British Medical Journal, red.) uit.” Het artikel van De Clercq en haar collega’s verscheen in augustus, maar het ziekenhuis komt er nu mee naar buiten.

Een groep van 24 collega’s bleek bereid om als proefpersonen te dienen: ze leverden voor kerst een potje met poep in en op derde kerstdag opnieuw. ,,Twee deden uiteindelijk niet mee. Ze vonden het te vies”, aldus De Clercq. Uiteindelijk konden 22 soorten ontlasting wordt geanalyseerd. Het ging om twee groepen: collega’s die naar hun schoonfamilie gingen en collega’s die de familie van hun partner niet zagen. Puur wetenschappelijk gezien was dat jammer, want normaal gesproken splitsen de wetenschappers de groep en krijgen proefpersonen opgedragen wat ze moeten doen. ,,De collega’s hadden al plannen”, legt De Clercq uit.

Ze was verbaasd over het resultaat. ,,Het was een opvallend verschil dat we vonden”, zegt De Clercq. ,,Bij mensen die bij schoonouders waren geweest, zagen we een daling van een bepaalde soort bacterie, de ruminococcus, in de darmen. Het vermoeden bestaat dat deze bacteriesoort tegen depressies beschermt. We zien bij mensen die depressief zijn ook lagere hoeveelheden van de bacterie in de darmen dan bij mensen die dat niet zijn.”

Wat er precies gebeurt in de darmen, is niet bekend. Wel is bekend dat het brein en de darmen nauw in contact met elkaar staan. ,,Er wordt veel onderzoek naar het microbioom oftewel darmflora gedaan. Waanzinnig interessant”, vindt De Clercq.

Er zijn allerlei theorieën over de daling van de ruminococcu-bacteriën. Een ervan is dat onder invloed van een stresshormoon juist deze bacteriën worden overwoekerd. Het kan zijn dat het in de darmen een prettige omgeving is voor andere soorten bacteriën die daardoor sterker groeien. Een andere theorie is dat de ruminococcen juist minder delen doordat een stof – bijvoorbeeld een stresshormoon – via de zenuwbaan tussen de hersenen en de darmen in de darmen terechtkomt. Ook dan vermindert het aantal ruminococcen-bacteriën. ,,Bacteriën strijden met elkaar. Het is survival of the fittest”, legt De Clercq uit. ,,Fascinerend wat er op microniveau gebeurt in het lichaam.”

Bij muizen was al aangetoond dat weinig van de genoemde bacteriesoort samengaat met neerslachtigheid, aldus De Clercq, die in het dagelijks leven onderzoek doet naar de vraag of darmflora de reactie op chemotherapie kan beïnvloeden. ,,We kunnen pas een oorzakelijk verband aantonen als het omkeerbaar is. Daarvoor zouden we darmbacteriën van gezonde mensen moeten transplanteren.” Het gaat nu om associatie, zegt De Clercq. ,,In een vervolgonderzoek zouden de proefpersonen vragenlijsten moeten invullen en zouden we ook het niveau van het stresshormoon cortisol kunnen meten.” Tot er meer helderheid is, zal dit een fijn onderwerp aan de kersttafel zijn. ,,Het is een leuke opening van het gesprek.”

Chat openen
1
Vragen?
Scan de code
Hallo, kan ik je ergens mee helpen?