De gezondste mensen staan niet in de sportschool

THE OPTIMIST17 NOV 2018

Rennen op een loopband en zwoegen met gewichten, veel mensen moeten er niet aan denken. Gaan bij jou ook de haren overeind staan bij alleen al de gedachte aan de sportschool? Geen paniek, de gezondste mensen ter wereld zijn daar namelijk helemaal niet te vinden. Waar we ze wel vinden is in de zogenaamde ‘blauwe zones’. 

Op de wereld zijn vijf plaatsen waar mensen de hoogste levensverwachting hebben. Deze plekken worden ook wel blue zones(blauwe zones) genoemd. De zogenaamde blauwe zones zijn Loma Linda in Californië, Nicoya in Costa Rica, Sardinië in Italië, Ikaria in Griekenland en Okinawa in Japan. De plaatsen liggen mijlenver uit elkaar, maar hebben de oudste, vitaalste inwoners. En om gezond oud te worden, staan deze inwoners niet per se te zweten in de sportschool.

Beweging is gratis

Wat de inwoners van een blauwe zone gemeen hebben met elkaar is hun omgeving. De omgeving zorgt ervoor dat de inwoners een bepaalde leefstijl hebben die ervoor zorgt dat ze langer, gezonder en gelukkiger leven. Zo wordt in een blauwe zone veel bewogen. De mensen hoeven er niet eens bij stil te staan om te bewegen. Omdat ze de hele dag al in beweging zijn, door bijvoorbeeld te werken in de tuin of binnenshuis, hoeven zij er ’s avonds niet op uit om ergens tegen betaling op een loopband te gaan staan. Volgens onderzoekers is natuurlijke beweging een van de beste dingen die je kunt doen om je levensverwachting te verhogen.

Blauwe zone in Nederland?

We hoeven dus echt geen fitnessbeest te zijn om lang en gelukkig te leven. Maar Nederland is niet voor niets geen blauwe zone. We zitten gekluisterd aan ons beeldscherm en zijn van alle mechanische gemakken voorzien. Toch kunnen we er altijd nog zelf voor kiezen om daar verandering in te brengen. Ben je goed ter been? Laat die roltrap en lift voor wat ze zijn en pak de trap. Je zult versteld staan hoe vaak je kiest voor gemak in plaats van een actief leven. Pak wat vaker de fiets in plaats van de auto of het OV. Ga wandelen, laat de hond uit van je buurvrouw. Dat laatste is ook nog eens goed voor de sociale gemeenschap, iets wat in een blauwe zone ook centraal staat.

Wil je weten hoe je nog meer kunt leven als een inwoner uit een ‘blauwe zone’? Lees dan het artikel Als levensreiziger moet je optimistisch zijn, over Bob Crebas die ook van Nederland een blauwe zone wil maken. Gratis voor abonnees, of voor 3 credits.


Chat openen
1
Vragen?
Scan de code
Hallo, kan ik je ergens mee helpen?