De ‘stille epidemie’ osteoporose

Osteoporose wordt tegenwoordig als een ‘stille epidemie’ gezien en als vierde chronische ziekte in Nederland. Deze status klinkt niet hoopgevend en het is om deze reden dat de Osteoporose Stichting daar jaarlijks, ook internationaal, aandacht aan besteedt.

Een stille epidemie betekent dat we er allemaal ‘mee besmet’ kunnen worden zonder dat we het zelf in de gaten hebben. Dit laatste is waar, je merkt het niet dat je osteoporose hebt, totdat je geconfronteerd wordt met het feit dát… Bijvoorbeeld door een botbreuk, een scan, een ingezakte wervel etc.

Het woord porose betekent poreus/zwak; osteon = bot; porose = opening; de botten zijn ook poreus bij osteoporose. Een soort van gatenkaas maar dan nóg erger als je de foto’s ziet. Zo horen botten er niet uit te zien, deze moeten mooi verdicht en stevig zijn, ook al om goed te functioneren. Een verminderde massa én een verandering in structuur maakt dat er zich problemen kunnen voordoen.

De Stichting pleit voor een onderzoek vanaf het moment dat men 50 wordt. Het grote verschil tussen de reguliere geneeskunde en natuurlijke geneeswijzen is dat de reguliere geneeskunde zich richt op ziekte en de natuurlijke geneeswijze zich op gezondheid. Regulier voorziet men een omzetstijging van medicatie bij vroegtijdig onderzoek van wat maar mogelijk is, natuurlijke geneeswijzen hebben andere doelen namelijk de patiënt weer in balans brengen zodat hij of zij weer zónder medicatie gezond verder kan gaan met z’n leven. Richten op gezondheid en onafhankelijk ten opzichte van ziekte en afhankelijkheid van medicatie. Een fundamenteel ander uitgangspunt. Tel daarbij op dat de kracht van de homeopathie in de preventie ligt, ook bij osteoporose, zodat we écht al veel kunnen doen als homeopaat. En degene die het betreft, de patiënt, kan dus héél veel voor zichzelf doen.

Een ander uitgangspunt…

Osteoporose komt niet zo maar uit de lucht vallen. Onze botten hebben er écht bijna ‘moeite’ voor moeten doen om zo poreus en zwak te worden. Zoiets wil je niet met opzet natuurlijk, dat gebeurt in negen van de tien gevallen onbewust vaak op basis van advies van huisarts of specialist. Maar er zijn we degelijk oorzaken. Waar letten wij op in de homeopathische anamnese?

  • Is er sprake van een erfelijke belasting die duidt op tekorten?
  • Is er sprake van een erfelijke belasting van osteoporose of zijn er veel familie leden die veel botbreuken hebben gehad?
  • Is er sprake van veel regulier medicijngebruik in het leven van de patiënt?
  • Is er sprake van veel hormonaal medicijngebruik in het leven van de patiënt?
  • Is er sprake van een vroege overgang? Baarmoederverwijdering? Is dit familiair?
  • Hoe hoog is de vitamine D? Deze hoort tussen de 50 en 150 te zijn, het liefst rond de 100! Bij meting in de praktijk zien we vaak dat de waarden achter in de 40 zijn of soms nóg lager.
  • Heb je veel hormonen gebruikt? Denk aan langdurig pilgebruik, IFV of gelijke behandelingen. Denk aan al dan niet langdurig Prednisongebruik en pufjes. Denk aan langdurig hormoongebruik als protocol voor een regulier te behandelende hormoongevoelige tumor?
  • Zijn er werk gerelateerde aspecten?
  • Hoe is de voeding? Zijn er gevoeligheden? Eenzijdigheden?
  • Heb je lang bloed gegeven of bloed gekregen vanwege crisissituaties of operaties?
  • Welke ziekten heb je doorgemaakt?

En ál deze aspecten zingen een flink deuntje mee op de achtergrond, in het ontwikkelen van osteoporose. Een stille epidemie? Nee, dát eigenlijk helemaal niet. Er zijn wel degelijk aanwijzingen in het ontstaan hiervan, het is aan ons om deze zo te duiden en voorál om hier de balans weer in te herstellen. Want dát kan prima, maar belangrijker nog, we kunnen het voorkomen door primair te letten op:

  • Goede voeding
  • Een periode lang elke dag Calcium Phosphoricum als Schüsslerzout te nemen; dit doet wonderen in preventieve en ondersteunende zin
  • Vitamine D aan te vullen en gewoon weer te nemen als de R in de maand is
  • Gewoon weer roomboter op je brood
  • Zeker 1000 m.gr. vitamine C dagelijks, naast groente en fruit
  • Geen/weinig suiker
  • Voldoende rust, regelmaat

En herken je meerdere van bovengenoemde aspecten die meespelen, dan is het verstandig om een periode onder behandeling te gaan en op deze manier de balans weer te herstellen. Je kunt dan veel ellende voorkomen! Maak eens een afspraak in mijn praktijk om de mogelijkheden te bespreken (contact informatie).

Jeroen Weegink, klassiek homeopaat Oldenzaal

Bron: link

Chat openen
1
Vragen?
Scan de code
Hallo, kan ik je ergens mee helpen?