Eikenprocessierups, overlast in Twente verdrievoudigd.

Het gaat nog jaren duren voordat er een manier is gevonden om de eikenprocessierups grondig te lijf te gaan. Tot die tijd is het voor gemeenten onmogelijk om de overlast weg te nemen. Wie dacht dat het vorig jaar al extreem was met de eikenprocessierups, ziet dit jaar de overtreffende trap. De plaagdruk van de rups is verdrievoudigd ten opzichte van vorig jaar, melden gemeenten en deskundigen. In Oldenzaal bijvoorbeeld kwamen in een week tijd evenveel meldingen binnen als heel vorig jaar. En Enschede kreeg al meer dan 2000 meldingen, tegen 1050 in heel vorig jaar. Dat aantal gaat nog flink oplopen, omdat het nog vroeg in het rupsenseizoen is. Tot die tijd zitten mensen met de klachten die een eikenprocessierups kan veroorzaken.

Deze klachten varieren van heel mild tot vrij ernstig. Met homeopathie heb ik in mijn praktijk al enkele mensen behandeld die klachten hadden ten gevolge van de eikenprocessierups. Deze mensen waren erg tevreden.

Het venijn van de eikenprocessierups schuilt in de aanwezigheid van de vele microscopisch kleine brandharen op de rups, die vanaf het derde larvale stadium naast de normale beharing verschijnen. Bovendien zijn ook de brandharen op de vervellingshuidjes in de nesten een bron voor irritatie. De reacties kunnen van persoon tot persoon sterk verschillen. Bij iemand die vaker met de brandharen in contact komt, kunnen de reacties veel sterker zijn. De huidirritaties die binnen acht uur optreden, zijn rood en pijnlijk (huiduitslag). Ze gaan gepaard met hevige jeuk, die tot twee weken kan aanhouden. Als de brandharen in de ogen komen, kan binnen enkele uren een rode, pijnlijke en jeukende zwelling en irritatie optreden. Inademing van de brandharen kan leiden tot irritaties (slikklachten) en ontstekingen van het slijmvlies van de neus, keel en luchtwegen. Soms blijkt dat mensen een echte allergische reactie ontwikkeld hebben, zodat klachten veel sneller kunnen optreden.

Heeft u ook lichamelijke klachten ten gevolge van de eikenprocessierups? Maakt u dan eens een afspraak in mijn praktijk (contact gegevens / digitale agenda).

Jeroen Weegink, klassiek homeopaat

bron: Tubantia, RIVM