Financiering onderzoek kankermedicijnen vaak niet transparant

De financiering van in de Verenigde Staten uitgevoerd onderzoek naar nieuwe oncologische medicijnen, lijkt in een groot deel van de gevallen niet transparant. Dit betreft onder meer onderzoeken gepubliceerd in een aantal toonaangevende wetenschappelijke tijdschriften.

Daarnaast onderzochten ze of de betreffende auteurs deze betaling wel of niet openbaar hadden gemaakt. De resultaten werden gepubliceerd in JAMA Oncology. Er werden 1007 auteurs geïdentificeerd, van wie er 344 oncoloog waren. Van die groep ontving 76,5 procent minimaal één betaling van ‘de industrie.’ Gemiddeld bedroeg zo’n ‘algemene betaling 18.336 dollar. In totaal ontvingen de oncologen 216.627.353 dollar aan betalingen. 110 oncologen (32%) onthulden de betalingen die ze van hun trialsponsor hadden ontvangen niet volledig.

The Lancet (37,1%) en The New England Journal of Medicine (46%) hadden in verhouding de meeste auteurs met niet-onthulde betalingen. Een vierde van de auteurs ontving helemaal geen betalingen. Hieruit valt volgens Wayant e.a. af te leiden dat het mogelijk is om een onderzoek zonder betalingen van ‘de industrie’ uit te voeren.

bron: klik

Financial Conflicts of Interest Among Oncologist Authors of Reports of Clinical Drug Trials (JAMA Oncol.)

Chat openen
1
Vragen?
Scan de code
Hallo, kan ik je ergens mee helpen?