geheugenproblemen en homeopathie van Zemi oldenzaal

Geheugenproblemen verminderen met homeopathie, studie laat de mogelijkheden zien

We staan niet altijd stil bij de werking van ons geheugen. We gaan er altijd van uit dat gebeurtenissen en relevante prikkels van buitenaf worden opgeslagen in ons geheugen en dat we die kunnen opdiepen uit onze herinnering zodra we dat zouden willen. Maar zodra we merken dat er geheugenproblemen zijn, dan worden we pas bewust van het wonderlijke fenomeen van onze herinneringen

Medisch onderzoekers in Azië hebben recentelijk onderzocht of homeopathie kan bijdragen aan het verbeteren van een gestoorde geheugenfunctie. Ze kwamen tot de ontdekking dat door het toedienen van het middel Lycopodium in homeopathische concentraties het leervermogen en het geheugen in ratten toenam. Deze ratten hadden door een verminderde bloedtoevoer van de hersenen deze problemen opgelopen.

Het onderzoek kunt u hier vinden: klik

Het geheugen

Het geheugen is het vermogen om informatie te onthouden en het bestaat uit drie aspecten: het opslaan, het bewaren en het terugzoeken van informatie. Het geheugen is zo enorm belangrijk omdat het ons in staat stelt om dingen te leren.

Soorten geheugen
Ons geheugen bestaat eigenlijk uit twee verschillende delen: het kortetermijngeheugen en het langetermijngeheugen.

Het kortetermijngeheugen

Ook wel bekend als het werkgeheugen. In het kortetermijngeheugen wordt informatie zoals cijfers, woorden en namen voor korte tijd opgeslagen. Ook speelt het kortetermijngeheugen een belangrijke rol bij het onthouden van zintuiglijke gebeurtenissen en bewegingen. Het helpt je om zaken te onthouden, zoals wie je nog moet bellen, of dat het brood op is en of we nog iets moeten kopen.

Het langetermijngeheugen

Bij het langetermijngeheugen gaat het om zaken die we langer willen onthouden, en dan kun je denken aan belangrijke gebeurtenissen uit je persoonlijk leven.

Dit lange termijn geheugen is weer opgesplitst in twee onderdelen.

Het onderdeel voor je algemenen kennis, wat je kan aanvullen door leren. En het gedeelte waar onze vaardigheden zoals fietsen of schaatsen wordt opgeslagen. Om zaken te kunnen onthouden, moeten de hersenen de dingen van het werkgeheugen naar het langetermijngeheugen brengen. Wat we onthouden, is vaak sterk gebonden aan de emotie die ermee gepaard ging. Gebeurtenissen met een sterke positieve of negatieve emotie, onthouden we nu eenmaal beter. Dat geldt ook voor informatie die in de loop der tijd vaak is herhaald.

Oorzaken van geheugenproblemen

De meeste geheugenproblemen ontstaan door een gebrek in aandacht en concentratie. Als we de huissleutels kwijt zijn, komt dat meestal omdat we ze snel ergens neergelegd hebben zonder er bij na te denken. Maar naast aandacht en concentratie zijn er nog een aantal andere oorzaken van vergeetachtigheid:

Ouderdom
Wanneer we ouder worden vergeten we steeds vaker dingen. We spreken dan van ouderdomsvergeetachtigheid.

Stress
Spanning en stress blijken een negatieve invloed op ons geheugen te hebben.

Ziekte
Vergeetachtigheid kan ook worden veroorzaakt door bepaalde ziekten (zoals een infectieziekte of een aandoening van de schildklier). Ook een vitaminetekort of een niet goed gereguleerde suikerziekte kan een oorzaak zijn van het vergeten van dingen.

Stemming
Een sombere stemming maakt dat mensen minder interesse en aandacht hebben voor hun omgeving en de dingen die er zich in afspelen. Informatie wordt dan niet goed opgenomen en niet goed onthouden.

Medicijnen
Het gebruik van medicijnen kan ook invloed hebben op het geheugen. Zo kan vergeetachtigheid een bijwerking zijn van bepaalde medicijnen.

Alcohol
Het is algemeen bekend dat alcohol tijdelijk een negatieve invloed heeft op het geheugen. Echter, na langdurig en overmatig alcoholgebruik, kan het zelfs leiden tot blijvende geheugenproblemen.

Soms is er meer aan de hand

Of de vergeetachtigheid en de geheugenproblemen ernstig zijn, hangt af van de mate en de beperkingen, die deze vergeetachtigheid met zich meebrengt in het dagelijks leven.

Wanneer je je zorgen maakt over je geheugen ga dan even langs je huisarts. Deze kan je dan doorverwijzen om je klachten verder te laten onderzoeken. Wilt u echter meer weten over wat ik voor u als homeopaat kan doen, neemt u dan contact met mij op. De contact gegevens vindt u hier (klik)

Jeroen Weegink, klassiek homeopaat Oldenzaal
Dr hc of homeopathy (CCU/USA)

Bron: klik

Chat openen
1
Vragen?
Scan de code
Hallo, kan ik je ergens mee helpen?