Een goede homeopaat vinden

Een goede homeopaat, hoe en waar vindt u die?

Een goede homeopaat is een zoektocht die vaak lastig is omdat er online weinig kwaliteitsregisters zijn waar homeopaten beoordeeld worden. De meeste mensen maken de keuze voor een homeopaat aan de hand van de ervaringen van de mensen uit hun sociale kring.

Dat zijn de beste keuzes, immers heeft de homeopaat zich al bewezen bij iemand uit uw directe kring met vaak goede resultaten. Maar als u geen mensen kent met ervaringen in uw directe omgeving mist u die raadgevers. Ik zal proberen wat criteria hieronder uiteen te zetten. Uiteraard zullen in deze criteria de voorkeuren voor mijn eigen leerstromingen de boventoon voeren. Dat zult u hopelijk begrijpen.

Een goede homeopaat!

Allereerst moet een homeopaat aangesloten zijn bij een beroeps- of branchevereniging. Dit is een eerste kwaliteitseis, en is noodzakelijk om de consulten vergoed te krijgen uit het aanvullende zorgpakket. Mijn advies is om een homeopaat te kiezen die bij een beroepsverenging is aangesloten. Een beroepsvereniging is discipline-uniek waarbij een brancheverenging meerdere disciplines vertegenwoordigd. Een beroepsvereniging heeft dus discipline specifieke kwaliteitseisen, waarbij die bij een branchevereniging veel breder zijn.

De grootste en oudste beroepsverenging is de Nederlandse Vereniging voor Klassiek Homeopaten (NVKH), via deze link vind je een homeopaat die lid is van deze verenging.

Om lid te worden van deze verenging is voldaan aan een uitgebreid eisen pakket, waaronder een visitatie van de praktijk. Daarnaast moet een geregistreerd lid elk jaar een verplicht aantal (homeopatische) nascholingen volgen en een verplichte medische naschooldag. En deelname aan een intervisie groep is een verplichting. Daarnaast wordt de homeopaat elke 5 jaar opnieuw gevisiteerd.

Stromingen binnen de homeopathie.

Er zijn in de loop van de jaren verschillende stromingen binnen de homeopathie ontstaan. Maar grofweg kunnen die opgedeeld worden in twee verschillende richtingen. Alle stromingen volgen het principe van de homeopathie in de wereld gebracht door de grondlegger Samuel Hahnemann. Hahnemann heeft zijn ideeen over homeopathie in 6 opvolgende edities op schrift vastgelegd. De eerste bevindingen in de eerste editie van het boek “Organon der geneeskunst”. In de loop van zijn leven heeft hij dit boek steeds geactualiseerd met zijn nieuwe inzichten tot aan de zesde editie. In de zesde editie heeft Hahnemann de behandeling volgens de ziekteclassificatie beschreven, door zijn hernieuwde inzichten in het ontstaan van de chronische ziekten.

Tussen het schrijven van de vijfde en zesde editie heeft meer tijd gezeten omdat hij zijn inzichten op het vlak van homeopathie voor chronische ziekten heeft beschreven in het boek “Chronische ziekten). Vlak na voltooiing van de zesde editie in Hahnemann overleden. Wegens de erfrechten heeft de zesde editie tachtig jaar op de plank gelegen voordat hij uitgebracht werd. In de tussentijd heeft de Amerikaande homeopaat de inzichten van de vierde editie geadopteerd en wereldwijd verspreidt. Dit zijn dus niet de allerlaatste inzichten van de grondlegger van de homepathie Hahnemann.

Verschillen in de voorschriften

De basis waarop een voorschrift gemaakt wordt is altijd hetzelfde, door middel van een nauwkeurig consult worden de verschillende klachten en symptomen in beeld gebracht. De gevonden klachten en symptomen zijn dan de basis voor de keuze van het homeopatische middel.

Het voorschrift kan dan grofweg opgedeeld worden in een Kentiaans voorschrift en een voorschrift gebaseerd op de ziekteclassificatie. De homeopaten die de Kentiaanse manier van homeopathie volgen zijn de homeopaten die door middel van één gift van een korrel de klachten behandelen. De korrels worden dan meestal wekelijks, maandelijks maar vaker bij het opnieuw opvlammen van de klachten herhaald.

De voorschriften gebaseerd op de ziekteclassificatie zijn vaak toedieningen via inhalatie methoden (luchtwegen) en zijn meerdere middelen die in volgorde elkaars werking versterken. De toediening is dagelijks.

Advies in de keuze voor een homeopaat.

Met mijn lange geschiedenis in de medische zorg en met als achtergrond als operatieassistent in de neurochirurgie en hartchirurgie heb ik een voorkeur voor een manier van voorschrijven wat op een logische manier is opgebouwd. Daarom is mijn keuze geweest om de homeopathie te bedrijven volgens de ziekteclassificatie. Daarnaast zou ik u op uw hart willen drukken om een homeopaat te kiezen die aangesloten is bij de NVKH en werkt volgens de ziekteclassificatie. Daarnaast vind ik het belangrijk dat de homeopaat een geschiedenis heeft in de reguliere medische zorg. Daarmee heeft de homeopaat zowel theoretische als praktische kennis over medische zaken, en schat ik in dat de homeopaat beter in staat is waarschuwingssignalen in de klachten te herkennen. Ik zou dan ook adviseren om in de biografie op de website van een homeopaat te zoeken naar de achtergronden van de homeopaat. Bij twijfel of ontbreken van informatie over de achtergronden van betreffende homeopaat zou ik adviseren om verder te zoeken.

Heeft u aanvullende vragen, opmerkingen of mist u informatie dan kunt u contact opnemen met mij via deze gegevens. Bent u overtuigd en wilt u een afspraak in mijn praktijk dan kunt ook via de gegevens contact zoeken met mij, of u kunt online een afspraak inplannen (agenda). Voor mensen buiten Oldenzaal, of mensen die lastig in de praktijk kunnen komen zijn er mogelijkheden tot thuisbezoek of middels beeldbellen.

Chat openen
1
Vragen?
Scan de code
Hallo, kan ik je ergens mee helpen?