homeopaat

Hoe werkt een homeopaat?

Een afspraak bij de homeopaat neemt over het algemeen een uur tot anderhalf uur in beslag.
In die tijd bespreken we uw gehele klachtenbeeld. Ik kijk naar uw persoonlijke ziektegeschiedenis, maar ook naar terugkerende patronen of ziekten in uw familie. De homeopathie gaat er van uit dat alles in verband staat met elkaar. Het is een holistische geneeswijze.
Het enige middel dat uw lichaam heeft om u te laten merken dat het ziek is, is het creëren van symptomen. Dat kunnen symptomen zijn die niet direct een link lijken te hebben met een onderliggende regulier gestelde diagnose.
Bij de homeopathie kijken wij namelijk naar de mens in geheel, en niet alleen naar de symptomen. Elk mens reageert namelijk anders op een zelfde situatie, daarom zijn we als persoon uniek. Dit reactiepatroon heeft u verworven bij uw geboorte en door uw manier van leven, uw ziekte geschiedenis en uw familiegeschiedenis. Het gaat hierbij niet alleen om de lichamelijke reacties, maar ook om de mentale, emotionele en energetische reactiepatronen.

De afgelopen jaren is het gebruik van reguliere medicatie enorm toegenomen. Dit heeft echter niet geleid tot een afname van het aantal zieken, maar heeft juist een toename van het aantal zieke mensen opgeleverd. Hoewel sommige medicijnen onontbeerlijk zijn voor u, zijn de meeste medicijnen symptoom onderdrukkend.
Een voorbeeld is de paracetamol voor de hoofdpijn. U heeft dankzij de paracetamol tijdelijk geen last meer van uw hoofdpijn, maar de oorzaak van de hoofdpijn is nog niet opgelost. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor de antibiotica. Het doet wonderen bij de bestrijding van bacterieziekten, maar de bacterië le ontsteking is slechts het einde van een proces van ziek zijn.
Juist door deze medicijnen wordt het reactievermogen van ons afweersysteem ondermijnt. Als u jarenlang geen sport beoefend, verwacht u ook niet van uw lichaam dat u probleemloos 10 kilometer kan joggen. Bij ons afweersysteem is dit min of meer hetzelfde. De reguliere medicatie nemen het werk van het zelf genezend vermogen van uw lichaam grotendeels over. Daarom wordt het “lui” en kan het traag of onvolledig reageren op ziekten. Met homeopathie dwingt u uw lichaam te kijken naar de ziekte, en middels het zelf genezend vermogen daarop te reageren.
U traint dus uw lichaam weer om actief te reageren op ziek makende prikkels.

Binnen de klassieke homeopathie proberen we de homeopathie te bedrijven zoals die door de grondlegger van de homeopathie Samuel Hahnemann is uitgewerkt. Dat betekent dat we symptomen zoveel mogelijk verdelen in het zogenaamde ziekteclassificatie model, ook wel de ziekteclassificatiebloem genoemd. In dit model scharen we alle symptomen bij elkaar, die logische wijs bij elkaar horen. Een verzwikte enkel heeft een andere oorzaak dan een terugkerende migraine aanval. Zo onderscheiden we in de homeopathie verschillende classificaties.

Alle symptomen worden in die ziekteclassificatiebloem gezet in hun eigen bloem blad, d.w.z. ondergebracht in hun classificatie. Een medicijn wordt dan specifiek uitgezocht op de symptomen horende bij één bloemblad. Zo worden de symptomen uit de verschillende bloembladen bloemblad voor bloemblad weggewerkt.

Uiteraard kan ik op uw verzoek alles nogmaals uitleggen op uw eerste consult, of op vervolg consulten.

Ook heel informatief is de homeopathiegids, geschreven en uitgebracht door de beroepsverenging NVKH. Die gids kan je hier downloaden:

NVKH_HOMEOPATHIEGIDS 2022

Chat openen
1
Vragen?
Scan de code
Hallo, kan ik je ergens mee helpen?