Kinkhoest, de terugkerende epidemie

Een kinkhoestepidemie is geen zeldzaamheid. Ondanks de DKTP-prik uit het Rijksvaccinatieprogramma is er eens in de drie tot vier jaar een epidemie. De in 2014 geobserveerde kinkhoestepidemie zette zich voort in 2015, zoals blijkt uit het jaarverslag van de Peilstations van NIVEL Zorgregistraties eerste lijn. Tijdens een epidemie stijgt ook de incidentie onder baby’s tot 6 maanden met een onvolledige vaccinatiestatus door de toegenomen infectiedruk. Om de bescherming van jonge, nog niet (volledig) gevaccineerde zuigelingen te verbeteren heeft de Gezondheidsraad in 2015 de minister van VWS geadviseerd zwangere vrouwen programmatisch een kinkhoestvaccinatie aan te bieden. De minister neemt binnenkort hierover een besluit.

Inmiddels is er een besluit genomen om deze vaccinatie in het vaccinatieprogramma voor zwangeren op te nemen. Maar er rijzen ook veel tegengeluiden. Zoals deze:

Op dit moment is er onvoldoende bewijs voor de doelmatigheid van het maternale kinkhoestvaccin, stelt apotheker Marielle Nieuwhof in het Geneesmiddelenbulletin ( Ge-Bu. 2018; 10: 81-88). Deze vaccinatie zal naar verwachting eind 2019 opgenomen worden in het rijksvaccinatieprogramma.

Regulier is er niet veel aan Kinkhoest te doen, en is het beleid afwachtend. Dit betekend dat u soms wel tot 28 weken aan het hoesten bent. Wellicht dat een bezoek aan de homeopaat u sneller van uw klachten kan afhelpen.

Maakt u eens een afspraak in mijn praktijk (online agenda).

Jeroen Weegink, klassiek homeopaat Oldenzaal

Chat openen
1
Vragen?
Scan de code
Hallo, kan ik je ergens mee helpen?