Lactobacillen, een bron van vitaminen?

Lactobacillen kennen we voornamelijk voor hun heilzame invloed op de darmmicrobiota of hun ontstekingsremmende werking. Argentijnse onderzoekers geloven nu dat de capaciteit van sommige lactobacillen om vitaminen te produceren, erg relevant kan zijn voor de darmgezondheid, in het bijzonder voor patiënten met een inflammatoir darmsyndroom zoals colitis en de ziekte van Crohn. Ze maakten een stand van zaken op in Anti-Inflammatory & Anti-Allergy Agents in Medicinal Chemistry.

Dat er lactobacillen bestaan die foliumzuur, riboflavine of zelfs vitamine B12 produceren, is geen nieuwe ontdekking. Niet alle lactobacilsoorten hebben die eigenschap, ze is zelfs stamspecifiek. Maar is hun capaciteit wel groot genoeg om het lichaam te voorzien van substantiële hoeveelheden van B-vitaminen?

Een van de bewijzen die de Argentijnse auteurs aanhalen is een dierexperiment waarbij een L. reuteri-stam zijn anti-inflammatoire werking verloor wanneer het gen voor foliumzuurproductie uitgeschakeld werd. De muizen in kwestie leden aan colitis.

Recenter stelde een andere studie vast dat colitismuizen die een sojamelk gefermenteerd met een L. plantarum-stam hadden gegeten, er beter aan toe waren. Ze hadden minder gewichtsverlies, minder darmschade en een lagere microbiële last in de lever. Deze lactobacil produceerde relatief veel riboflavine (vitamine B2). In dit experiment kreeg de controlegroep dezelfde sojamelk maar gefermenteerd met een niet-riboflavine-producerende L. plantarum-stam. Het is dus redelijk waarschijnlijk dat de effecten toe te schrijven zijn aan riboflavine.

Gelijkaardige resultaten werden geboekt met vier andere stammen die riboflavine produceren. Steeds ging het om dieren die aan colitis of mucositis leden. Mogelijk creëren ontstekingen een verhoogde behoefte aan bepaalde vitaminen en verzekeren deze lactobacillen een continue aanvoer. Lactobacillen staan bovendien in nauw contact met darmcellen, de afgifte verloopt dus rechtstreeks.

De Argentijnse onderzoekers besluiten daarom dat capaciteit om (B-)vitaminen te produceren inderdaad een probiotische eigenschap is. In het bijzonder voor patiënten met een inflammatoir darmsyndroom kan dit van belang zijn, want zij hebben een verhoogde behoefte aan B-vitaminen.

Chat openen
1
Vragen?
Scan de code
Hallo, kan ik je ergens mee helpen?