Miljoenen mensen met maag-, lever- of darmklachten.

Via nu. nl (link) las ik dit artikel vanochtend. In mijn praktijk ziek ik veel mensen met maag-, lever- of darmklachten. Veel van die mensen zijn erg tevreden met het behaalde resultaat. Wilt u weten wat ik voor u kan doen? Belt u me dan eens op of maak een kosteloze informatie afspraak (contact gegevens).

Het artikel:

Ruim 3,7 miljoen Nederlanders hadden in 2017 last van problemen aan de maag, lever of darmen, blijkt uit recent onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Hoe voorkom je die klachten?

De cijfers zijn geen verrassing voor de Maag Lever Darm Stichting, vertelt directeur Bernique Tool. “Maar toch zijn we ervan geschrokken. Als je deze getallen ziet, dan zie je dat er sprake is van een maatschappelijk probleem.”

Brandend maagzuur, galblaasontsteking, leververvetting of slokdarmkanker; het zijn allemaal klachten en ziektes aan ons spijsverteringsstelsel.

Ons spijsverteringsstelsel is complex, legt Tool uit. “Het is niet één orgaan, maar het zijn allemaal onderdelen. De slokdarm, darmen, lever, alvleesklier, galwegen en de galblaas, de dikke en de dunne darm.” Daar kan van alles mee aan de hand zijn, van klachten tot levensbedreigende ziektes.

Cijfers en feiten darmklachten

  • Bijna een kwart van de Nederlanders had in 2017 last van problemen aan de maag, lever of darmen.
  • In 2017 zijn ruim vijftienduizend mensen overleden door aandoeningen aan hun maag, lever of darmen. Van die groep overleden dertienduizend patiënten aan kanker in het spijsverteringsstelsel.
  • In de afgelopen tien jaar is het aantal mensen met slokdarmkanker verdubbeld. In 2018 kregen 14.090 Nederlanders darmkanker.
  • Als darmkanker vroeg wordt opgespoord, is de overlevingskans na vijf jaar 92 procent. Bij een late ontdekking is dit percentage gedaald tot 13.
  • Zowel leeftijd, een genetische aanleg, als onze leefstijl heeft invloed op deze ziektes en klachten.
Chat openen
1
Vragen?
Scan de code
Hallo, kan ik je ergens mee helpen?