Onder invloed van malaria pillen sprong Alana uit vliegtuig

Het lichaam van de vermiste Cambridgestudente Alana Cutland (19) is op 7 augustus 2019 door dorpelingen in Madagaskar gevonden. Cutland rukte vorige week de deur van een vliegtuigje open en sprong zo haar dood tegemoet, vermoedelijk omdat ze hallucineerde onder invloed van malaria pillen.

De afgelopen dagen zochten honderden inwoners van Madagaskar naar de vermiste studente. Gevreesd werd dat ze haar niet meer zouden terugvinden in de jungle. Maar de dorpelingen vonden tegen alle verwachtingen het lichaam.

De 19-jarige Alana Cutland, een studente natuurwetenschappen aan Cambridge, was in juli naar Madagaskar gereisd om er een zeldzame krabbensoort te onderzoeken. Een droomtrip van zes weken moest het worden. Na zes dagen was de vrouw er echter belabberd aan toe: ze had al vijf paniekaanvallen gehad en was helemaal op van de stress. Haar ouders wisten haar na enig aandringen te overtuigen om vroegtijdig terug te keren naar het Verenigd Koninkrijk.

Ruth Johnson, een landgenote die ze op het eiland had leren kennen, stemde ermee in om Alana bij haar terugkeer te begeleiden. Bij de vlucht naar huis ging het echter helemaal mis. Vijf minuten na het opstijgen, brak Cutland op 1500 meter hoogte de deur van het vliegtuig open en probeerde zich naar beneden te gooien. Haar vriendin Johnson klampte zich vast aan haar benen, maar moest haar na korte tijd loslaten. Ook de piloot kon haar niet meer tegenhouden, waarna het meisje hulpeloos naar beneden stortte.

Het is vrijwel zeker dat het anti-malariamiddel Lariam, dat Alana Cutland slikte, tot haar daad heeft geleid. Lariam is een van de weinige effectieve middelen die kan voorkomen dat mensen malaria opolopen. Lariam bevat de stof mefloquine, die de malariaparasieten in het bloed doodt. Volgens deskundige Bart Knols is het middel goedkoop en werkt het uitstekend.

,,Maar ik zal nooit iemand adviseren om Lariam te nemen”, zegt de medisch entomoloog stellig. ,,Het is een krachtig middel dat veel invloed op je lichaam kan hebben. De klachten variëren van heftige nachtmerries tot soms complete gedragsverandering.”

Dit is een artikel uit de Dagblad Tubantia van 8 augustus 2019 (link).

In de landen waar malaria vaak voorkomt gebruikt de lokale bevolking vaak het middel artemisia annua, welke als tinctuur in Nederland te verkrijgen is.