rouw en homeopathie

Rouw doormaken met behulp van homeopathie

Rouw is het doormaken van een proces na het verlies van wie (of wat) je dierbaar is. De wijze waarop dit gebeurt verschilt van persoon tot persoon en van situatie tot situatie.
Juist omdat elk persoon een rouwproces anders doormaakt, maakt dat homeopathie een waardevolle aanvulling zou kunnen zijn in dit rouwproces. Homeopathie is maatwerk, en is toe gespitst op de unieke eigenschappen van elk persoon. Daarnaast is homeopathie nooit dwingend. Het zal het rouwproces niet onderdrukken. In mijn optiek is het een prachtig hulpmiddel om het rouwproces goed door te kunnen maken.

Wilt u meer weten, of wilt u een afspraak maken? Gebruik dan de online agenda om een consult of informatiegesprek in te plannen (agenda). U kunt natuurlijk ook bellen of mailen. Een afspraak kan zowel fysiek op de praktijk als met een videoconsult. Meer homeopaten in uw regio vind u op deze site (klik).

Rouw is een proces waar jaren overheen kunnen gaan, dus ook als u al lange tijd in het rouwproces zit zou u baat kunnen hebben bij homeopathie.

Uitingen van rouw

Het overlijden van iemand met wie je een bijzondere band had is een van de meest ingrijpende gebeurtenissen die een mens kan meemaken. En dit hoeft niet perse een mens te zijn, ook het verlies van huisdieren is ook een ingrijpende gebeurtenis. Maar ook verlies van baan, het verbreken van een relatie (romantisch of vriendschappelijk) en vele andere gebeurtenissen kunnen ons in een rouwproces doen belanden. En in ons leven krijgen we er allemaal mee te maken.

Rouw kan ook tot uiting komen in lichamelijke klachten, in gedachten of in gedrag. Al dit soort reacties bij elkaar worden aangeduid met het woord ‘rouw’. Ook wanneer er sprake was van conflicten of negatieve gevoelens kan rouw heel intens zijn.

Er zijn geen vaste regels voor een rouwproces, en ook niet voor hoe lang dat duurt. Iedereen rouwt op zijn of haar eigen manier. Je zou kunnen zeggen dat rouw is als een vingerafdruk: voor iedereen herkenbaar, maar nooit helemaal hetzelfde.

Het is zelfs niet zo dat rouw zich bij één persoon bij elk verlies op dezelfde manier uit. Rouw hangt samen met je karakter, met de relatie die je had met de overledene, met de wijze waarop iemands leven eindigde en met je leven van dat moment.

Emoties

Wanneer je in een rouwproces komt, kunnen er allerlei emoties op je af komen. Vaak denken we alleen aan pijn en verdriet, maar dat is niet het enige dat je kunt voelen als je rouwt.

Andere gevoelens, zoals angst en onzekerheid, verwarring, schuldgevoel, wanhoop of boosheid, horen eveneens bij rouw. Het kan ook zijn dat je helemaal niets voelt. Al dit soort emoties zijn er vaak tegelijkertijd en door elkaar: het is een wirwar van gevoelens, die zich niet laten sturen. Het is het beste ze toe te laten zoals ze komen.

Lichamelijke klachten

Bij rouw kunnen ook allerlei lichamelijke reacties optreden, zoals vermoeidheid, een uitgeput gevoel, concentratieproblemen, maagklachten, hoofdpijn, hartkloppingen, slaapproblemen, heel weinig of juist heel veel eetlust, misselijkheid, darmklachten en zelfs ontstekingen.

Vaak is je weerstand lager, waardoor je vatbaarder bent voor bijvoorbeeld griep.

Het is dus belangrijk goed voor jezelf te zorgen.

Chat openen
1
Vragen?
Scan de code
Hallo, kan ik je ergens mee helpen?