Ruim 40 miljoen euro om baby in kwetsbaar gezin goede start te geven

Onderstaand artikel werd vanochtend in de herhalingsrun van RTL nieuws uitgezonden. Het is heel goed nieuws dat er geld wordt vrijgemaakt om gezinnen met baby’s die een moeilijke start hebben gehad te begeleiden.

Vaak is er in de ziekenhuistijd heel veel hulp, maar zodra je thuis bent met je kindje is het lastig goede hulp en adviezen te krijgen. Uiteraard is het dan heel verstandig om je meteen bij een patiëntengroep/forum aan te sluiten zodat je kan leren van lot- en deelgenoten. Maar in veel dingen sta jij en je partner vaak nog alleen.

Geld is prachtig, maar wordt in deze alleen gebruikt in materiële zin. Om je gezin draaiende te houden in deze maatschappij, om niet teveel weg te zakken in de financiële afgrond of de sociale armoede.

Maar wat gebeurt er met zo’n baby nadat die zijn moeilijke tijd overwonnen heeft? Vaak gaat die door nog veel moeilijkere tijden. De eerste contacten tussen moeder en kind zijn onontbeerlijk voor de sociale en emotionele ontwikkeling van het kindje. Zo’n kindje raakt later vaak in de problemen zodra het interactie moet gaan hebben met leeftijdgenoten. Het heeft problemen emoties te interpreteren,  kan slecht contacten maken en onderhouden en heeft ook vaak moeite met het uiten van de eigen emoties.
Dit zijn allemaal facetten die zo’n kindje in de eerste maanden leert in het ouder-kind contact.

Wat kan homeopathie?

Ook homeopathie kan de tijd niet terug draaien. Maar wij menen middelen te hebben die hetzelfde proces in het lichaam van het kindje kunnen opwekken, en wij denken daarmee een boel problemen voor te zijn.

Bent u geïnteresseerd in wat dit voor u en/of uw kind kan betekenen? Maak dan eens een vrijblijvende informatie afspraak (klik) of neemt u contact met mij op (klik).

Jeroen Weegink, klassiek homeopaat Oldenzaal

Het artikel: bron (klik)

Het kabinet stelt 41 miljoen euro beschikbaar om baby’s in kwetsbare gezinnen een betere start te geven. Via gemeentelijke projecten moet vóór, tijdens en na de zwangerschap meer hulp worden geboden tijdens de eerste duizend dagen van baby’s.

De eerste duizend dagen duren vanaf het moment van de bevruchting tot een kind ongeveer twee jaar is.

Cruciaal

Die tijd is cruciaal voor de ontwikkeling van kinderen, zegt hoogleraar Tessa Rosenboom. “Als een kind zich in de eerste twee jaar van zijn leven niet goed ontwikkelt, heeft hij daar zijn leven lang last van.”

Een kind dat verstoord wordt in die ontwikkeling, heeft op latere leeftijd meer kans op allerlei problemen, zoals hart- en vaatziekten, overgewicht, diabetes of depressie, waarschuwt Rosenboom.

25.000 baby’s hebben valse start

Elk jaar worden in Nederland ongeveer 25.000 baby’s te vroeg of met ondergewicht geboren. schrijft het ministerie. “Dat betekent dus dat veertien procent van alle kinderen een valse start maakt waar ze in de rest van hun leven ook op allerlei manieren last van hebben”, zegt minister De Jonge van Volksgezondheid. “Dat willen we terugdringen.”

Vaak heeft ondergewicht of vroeggeboorte een oorzaak die vermeden kan worden. Kinderen worden in verre van ideale omstandigheden geboren, bijvoorbeeld bij verslaafde ouders of in situaties van huiselijk geweld.

Beter concentreren op de zwangerschap
Voor het programma is 41 miljoen euro beschikbaar. De Jonge wil dat geld inzetten voor begeleiding voor, tijdens en na de zwangerschap.

“Wij denken dat we veel beter kunnen helpen als we alles wat er gebeurt in het medische domein, met de verloskundige, de huisarts en de gynaecoloog, kunnen verbinden aan alle ondersteuning die er vanuit de gemeente kan worden geboden”, zegt De Jonge. “Dan moet je denken aan begeleiding bij schulden, of begeleiding bij de vraag ‘zit ik straks nog in mijn huis’?”

Door de stress rondom dit soort problemen weg te nemen, kunnen ouders zich beter concentreren op de zwangerschap en het grootbrengen van hun kindje. Maar ook voor de zwangerschap is er wat te winnen, denkt De Jonge.