Slaapkwaliteit: Uit een onlangs gepubliceerde studie blijkt het adaptogene kruid ashwagandha de slaapkwaliteit sterk te verbeteren. Ashwagandha is een kruid dat traditioneel wordt gebruikt om stress te verminderen en het gevoel van welbevinden te bevorderen. Het heeft een angstremmende werking.
Homeopathie en slaapkwaliteit.
Naast de fytotherapeutische behandeling met ashwagandha kan je ook met homeopathie proberen om de slaapkwaliteit te verbeteren. In mijn praktijk heb ik al veel mensen mogen begeleiden in hun slaapproblemen. Veelal bleken mensen erg tevreden over het behaalde resultaat.
U hoeft niet perse in de buurt van mijn praktijk te wonen om homeopathie te proberen. Het is ook mogelijk om dit middels beeldbellen te organiseren. Eventueel als u in de regio woont (Twente, Enschede, Hengelo) kan ik desgewenst bij u thuis komen voor een consult als u door omstandigheden niet in staat bent de praktijk te bezoeken.
Het onderzoek
In de gerandomiseerde, dubbelblinde, placebogecontroleerde studie kregen 150 gezonde proefpersonen met slaapproblemen 120 mg gestandaardiseerd ashwagandha-extract één keer per dag gedurende zes weken. De proefpersonen werden geëvalueerd met behulp van de Restorative Sleep Questionnaire-wekelijkse versie (RSQ-W) en de Quality of Life-Bref (WHOQOL-BREF). De duur van de slaaplatentie (hoe lang iemand wakker ligt voordat hij inslaapt), de efficiëntie van de slaap, de totale slaaptijd en het moment van wakker worden na het begin van de slaap werd gemeten. De veiligheid van de behandeling werd bepaald door vitale functies te testen en door middel van hematologie, biochemie en urineonderzoek.
In totaal rondden 144 proefpersonen het onderzoek af. De zelfervaren slaapkwaliteit nam met 72 procent toe door de groep die ashwagandha gebruikte in vergelijking met 29 procent in de placebogroep (p < 0,001). Op basis van de gegevens van de activiteitsmonitoring vertoonde de testgroep een significante verbetering van de slaapefficiëntie (SE) (p < 0,01), de totale slaaptijd (p < 0,001), de slaaplatentie (p < 0,01) en het ontwaken na het begin van de slaap (p < 0,05) versus placebo na zes weken. In de ashwagandha-groep toonden de kwaliteit van leven-scores een significante verbetering. Er werden geen bijwerkingen gemeld.
Bijna een op de tien mensen lijdt aan een slechte nachtrust, wat leidt tot fysieke en cognitieve vermoeidheid. Verbetering van slaap vermindert vermoeidheid en kan leiden tot andere fysiologische gezondheidsvoordelen. Zo is bijvoorbeeld de insulinerespons adequater en is er een lager risico op diabetes type 2. Uit deze studie blijkt ashwagandha een behandeloptie te zijn bij slaapproblemen.
Bron